joi, 13 februarie 2014

Ziua Mondiala a Radioului


Radioul, de la aparaitia sa si pana in zilele noastre, a avut efecte pe plan social, economic si cultural-stintific. Inventatorul radioului a fost considerat Nicola Tesla. Primul mesaj transmis prin intermediul undelor radio  a fost in 1900.
Ziua Mondiala a Radioului este aniversata la 13 februarie, incepand cu anul 2012, in semn de pretuire pentru acest mijloc de informatie si cultura.  Ziua aleasa marcheaza prima emisie a postului de radio al Natiunilor Unite, in 1946.
Ideea initiala de a celebra Ziua Mondiala a Radioului a venit din partea Academiei Spaniole Radio. Delegatia Permanenta a Spaniei la UNESCO a prezentat in mod oficial propunerea la sesiunea a 187-a a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, in cadrul celei de-a 36-a Conferinte Generale a UNESCO, a fost aprobata crearea Zilei Mondiale a Radio, pentru a promova cooperarea internationala intre radiodifuzori, dar si pentru a incuraja accesul la informatie prin intermediul posturilor de radio. La 14 ianuarie 2013, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a aprobat in mod oficial proclamarea Zilei Mondiale Radio, marcata de UNESCO.
In Romania, in ianuarie 1928, s-a nascut Societatea de Difuziune Radiotelefonica. Primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, data la care se inaugura Postul National de Radio din Romania.
Pentru aniversarea din 2014, UNESCO propune tema: " Pe 13 februarie sa celebram femeile din lumea Radioului si pe cei care le sustin".

Niciun comentariu: