joi, 20 februarie 2014

Ziua Mondiala a Justitiei Sociale


Justitia sociala presupune promovarea egalitatii intre sexe sau drepturile popoarelor indigene si ale migrantilor, eliminarea barierelor legate de sex, varsta, rasa, etnie, religie, cultura. Pentru Organizatia Natiunilor Unite, justitia sociala reprezinta esenta misiunii de promovare internationala a dezvoltarii si a demnitatii umane.
Ziua Mondiala a Justitiei Sociale a fost marcata pentru prima data la 20 februarie 2009.  Unul din evenimentele de cea mai mare anvergura, care s-a concentrat pe problematica sociala, l-a constituit Summit-ul mondial pentru dezvoltare sociala sub egida ONU (Copenhaga 6-12 martie 1995). Acaeta reuniune a avut drept scop sensiblizarea comunitatii internationale si natiunile in promovarea obiectivului fixat de Carta Natiunilor Unite de a favoriza "cresterea nivelui de trai, ocuparea deplina si conditiile de progres si de dezvoltare in cadrul ordinii economice si sociale in vederea crearii conditiilor stabilite si de bunastare".
In februarie 2005, tarile membre ONU au evaluat Declaratia de la Copenhaga si programul de Actiune intr-o sedinta a Comisiei pentru Dezvoltare Sociala de la New York, si au decis sa accelereze eforturile pentru realizarea progresului si justitiei sociale pentru a realiza "o societate pentru toti".
La 26 noiembrie 2007, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a stabilit data de 20 februarie pentru marcarea Zilei Mondiale a Justitiei Sociale. Promovarea dreptatii sociale este una din prioritatile actuale ale Organizatie Natiunilor Unite.

Niciun comentariu: