vineri, 21 februarie 2014

Ziua Internationala a Limbii Materne



Ziua Internationala a Limbii Materne este sarbatorita anual la 21 februarie in intreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistica si culturala, precum si multilingvismul. A fost anuntata pentru prima oara la 17 noiembrie 1999 de catre UNESCO, si a fost recunoscuta de Adunarea Natiunilor Unite prin aceeasi rezolutie prin care 2008 a fost declarat Anul International al Limbilor.
La origine,a fost Ziua Miscarii pentru Limba, comemorata in Bangladesh incepand din 1952, in amintirea studentilor ucisi de catre politie, care au militat pentru recunoastrea limbii Bengali in Pakistan. La acea data un grup de studenti de la Universitatea din Dacca au manifestat pentru recunoastrea limbii Bengali ca una dintre limbile vorbite pe teritoriul statului Pakistan. Guvernatorul Pakistanului decretase in 1948 ca limba Urdu este singura limba oficiala atat in estul cat si in vestul Pakistanului, dar populatia din est, care vorbea in majoritate limba Bengali a initiat o miscare de protest care a culminat la 21 februarie 1952.
Statele membre UNESCO s-au angajat sa contribuie la protectia si revigorarea bogatiei diversitatii culturale prin promovarea limbilor ca forma de comunicare, interactiune si intelegere intre popoare diferite.

Niciun comentariu: