In fiecare an, pe 31 mai, se sarbatoreste Ziua Mondiala Antifumat, la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Aceasta a hotarat in 1987 ca trebuie sa existe anual o zi in care la nivelul tuturor statelor lumii sa fie atrasa atentia asupra pericolelor la care se expun fumatorii si asupra importantei punerii bazelor unor politici care sa duca la reducerea consumului de tigari. OMS priveste consumul de tigari ca pe o epidemie, caci provoaca anual moartea a 5,4 milioane de oameni si este cea mai importanta cauza de deces ce poate fi prevenita. In Romania, zilnic se fumeaza peste 5 milioane de pachete de tigari. Insa 89% dintre fumatorii din Romania intentioneaza sa reduca numarul tigarilor sau sa renunte complet la fumat. Ministerul Sanatatii intentioneaza sa reglementeze interzicerea fumatului in spatiile publice, in concordanta cu recomandarile Uniunii Europene.
OMS a realizat o statistica ce reflecta impactul pe care il are fumatul asupra oamenilor si pericolul pe care il reprezinta pentru sanatate.
1. Exista mai mult de un miliard de fumatori in lume.
2. La nivel global, productia de tutun este in crestere, dar a scazut in tarile dezvoltate.
3. Jumatate din copii de pe planeta respira aer poluat de fumul de tigara.
4. Peste 80% dintre fumatori traiesc in tari cu venituri mici si medii.
5. Tigarile ii ucid pe jumatate dintre cei care le consuma.
6. Fumatul constituie factor de risc pentru sase din cele opt cauze principale de deces la nivel mondial.
7. 5,4 milioane de oameni mor anual din cauza consumului de tigari.
8. In 2030, fumatul va produce opt milioane de decese.
Fumatul de tigara contine peste 4000 de substante chimice, dintre care 43 sunt cancerigene si 300 toxice (nicotina, radon, arsenic). Sunt prezente si substante chimice cancerigene radioactive, cum este poloniul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu