In fiecare an, la data de 3 mai, este aniversata in intreaga lume Ziua Mondiala a Libertatii Presei.
La 3 mai 1991, in capitala Namibiei, Windhoek, a avut loc un seminar regional in care jurnalistii africani au dezbatut problema instaurarii unui climat mediatic independent si pluralist. Atunci a fost adoptata " Declaratia pentru promovarea unei prese africane independente si pluraliste", manifest al jurnalistilor, potrivit caruia cenzura este considerata o grava incalcare a drepturilor omului si prin care s-a cerut tuturor tarilor sa ofere garantii constitutionale pentru libertatea presei. Conferinta generala a UNESCO a adoptat la 15 octombrie 1991 o rezolutie privind "Promovarea libertatii presei in lume" care recunostea ca "o presa libera, pluralista si independenta este o componenta esentiala a oricarei societati democratice", iar Adunarea Generala a Natiunilor Unite a instituit, la 23 decembrie 1993, ziua de 3 mai ca Zi Mondiala a Libertatii Presei. Cu acest prilej, UNESCO organizeaza anual o conferinta internationala.
Cu ocazia acestei zile UNESCO ofera premiul Guillermo Cano unei persoane, organizatii sau institutii care a adus o contributie exceptionala apararii si promovarii libertatii presei oriunde in lume, in special in zonele cu grad ridicat de pericol. Distinctia a fost acordata pentru prima oara in 1997 si poarta numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasinat chiar in fata cladirii in care lucra, pentru ca deranjase cu anchetele sale marii comercianti de droguri din Columbia.
In anul 2000, in cadrul programului Freedom of Expression - FreeEx Romania, Agentia de Monitorizare a Presei - AMP, in colaborare cu Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatiii de Exprimarea (APPLE) si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) au initiat sarbatorirea Zilei Libertatii Presei si in Romania.
joi, 3 mai 2012
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu