marți, 26 iunie 2012

Ziua Drapelului National

In 1834, cand Tarile Romane au inceput sa se dezvolte din punct de vedere economic, domnitorul Tarii Romanesti, Alexandru Ghica Voda, a obtinut de la otomani invoirea " de a pune steag romanesc corabiilor negustoresti si ostirii". Steagul destinat corabiilor avea doua culori (galben si rosu), cel al armatei avea trei culori (rosu, galben si albastru) si un vultur la mijloc. Acesta este socotit drept inceputul adoptarii tricolorului pe pamant romanesc.
In timpul Revolutiei de la 1848 tricolorul a fost adoptat ca simbol al natiunii in prima zi a victoriei revolutiei burghezo-democratica (1848-1849), 14/26 iunie, cand a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu,  instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucuresti si promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului national.
Potrivit unei alte ipoteze tricolorul se impune ca drapel national in 1859, odata cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse insa pe orizontala. Primul drapel din 1859, aflat in uz pana in 1862, a avut fasia albastra plasata sus, urmand ca, in a doua parte a domniei lui Cuza, fasia rosie sa fie dispusa pe partea superioara. Dupa venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticala, Romania aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.
Ziua Drapelului National a fost instituita pentru a marca 26 iunie 1848, cand Guvernul revolutionar a decretat ca Tricolorul - rosu, galben si albastru - sa reprezinte steagul national al tuturor romanilor. Cele trei culori impartite in mod egal reprezinta principiul egalitatii, orientarea culorilor in sus semnifica verticalitatea, cifra trei este numarul perfect. Pe langa tara noastra mai exista alte trei tari europene cu steagul tripartit in mod egal si vertical: Franta, Italia si Belgia.
Ziua Drapelului National a fost proclamata prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform acestei legi, aceasta zi va fi marcata de autoritatile publice si celelalte institutii ale statului prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, precum si prin ceremonii specifice, organizate in cadrul unitatilor Ministerului de Interne.

Niciun comentariu: