La 25 aprilie 1945, la San Francisco, s-au deschis lucrarile Conferintei Natiunilor Unite, avand ca scop principal elaborarea Cartei ONU si, implicit, constituirea Organizatiei Mondiale. In 26 iunie 2005, Carta ONU a fost semnata de reprezentantii celor 50 de state participante la conferinta care au calitatea de fondatori ai ONU. Organizatia Natiunilor Unite s-a constituit oficial in cursul aceluiasi an, la 24 octombrie, prin ratificarea Cartei ONU de catre China, Franta, Marea Britanie, SUA, URSS si de catre majoritatea semnatarilor. Din 1945, 24 octombrie reprezinta Ziua Natiunilor Unite. La 14 decembrie 1955, Adunarea Generala a decis, prin rezolutia nr. 995(X), primirea Romaniei in ONU, alaturi de alte 15 state.
Sistemul ONU este format din sase organe principale, precum si organisme si institutii specializate. Cele sase organe principale sunt: Adunarea Generala, Consiliul de Securitate, Consiliul Economic si Social (ECOSOC), Consiliul de Tutela, Curtea Internationala de Justitie si Secretriatul.
Romania participa intr-o serie de comitete, organe si programe din cadrul ONU intre care: Conferinta asupra Dezarmarii, Comitetul special pentru operatiunile ONU de mentinere a pacii, Comitetul ad-hoc pentru Oceanul Indian, Comisia de Drept International. Romania, prin prezenta sa in diferite organe ale ONU, are posibilitatea de a participa la procesul decizional din cadrul organizatiei mondiale, cu influente asupra situatiei internationale la nivel global si in zone geografice apropiate.
In cadrul ONU sunt utilizate 6 limbi oficiale: araba, chineza, engleza, franceza, rusa, si spaniola. Toate reuniunile oficiale sunt traduse mereu in toate aceste 6 limbi, la fel si toate documentele, fie ele pe suport hartie sau electronic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu