miercuri, 5 decembrie 2012

Ziua Internationala a Voluntarilor


In anul 1985, Organizatia Natiunilor Unite a declarat ziua de 5 decembrie Ziua Internationala a Voluntarilor, sarbatorita de atunci in intreaga lume.  Aceasta a fost decretata prin Rezolutia 40/212 din 17 decembrie 1985  a Adunarii Genarale a ONU. Ziua de 5 decembrie  este sarbatorita in Romania incepand cu anul 2000, cand Pro Vobis, la vremea resepctiva centru local de voluntariat, a organizat prima Gala judeteana de decernare a premiilor pentru implicarea in comunitate, eveniment dedicat recunoasterii voluntarilor si celor care sprijina miscarea de voluntariat in Romania.
Voluntariatul este o componenta fundamentala a societatii civile. Voluntariatul la nivel individual sau de grup reprezinta o modalitate prin care: pot fi intarite si sustinute valorile legate de comunitate; persoanele pot sa isi exercite drepturile si responsabilitatile de membri ai comunitatilor, in timp ce invata si se dezvolta pe parcursul intregii vieti, realizandu-si astfel intregul potential uman.
"Millennium Development Goals" a fost adoptat prin Rezolutia A/RES/55/2 din 18 septembrie 2000, de catre Adunarea Generala a ONU. Astfel, s-a stabilit atingerea urmatoarelor scopuri pana in anul 2015: eradicarea saraciei si foametei in formele lor extinse; asigurarea educatiei primare la nivel global; promovarea egalitatii intre sexe; reducerea mortalitatii copiilor; imbunatatirea sanatatii materne; combatrea HIV/SIDA si a altor boli; asigurarea durabilitatii mediului inconjurator; asigurarea unui parteneriat global pentru dezvoltare.

Niciun comentariu: