luni, 1 martie 2010

1 Martie

Martisorul este un obicei specific romanesc mostenit de la daci si romani. Numele popular al lunii Martie este de origine latina (martius). La 1 Martie, dupa vechiul calendar roman, este prima zi din an si se celebra sarbatoarea "Matronalia". In aceasta zi se desfasurau serbarile lui Marte, zeul fortelor naturii, al primaverii si al agriculturii.
De-a lungul timpului, semnificatia martisorului a ramas aceeasi: este un simbol al primaverii, al revenirii la viata.
Martisorul este format dintr-un fir rosu si unul alb, de care se atarnau monede de aur sau de argint. Fetele il purtau timp de 12 zile legat la gat, dupa care il prindeau in par si-l tineau astfel pana ce inflorea primul pom. Dupa aceea legau snurul de o creanga a pomului. In ziua de astazi, de acest snur se atarna obiectea artizanale, intruchipand diferite flori, animale, litere etc.
Martisorul este numita si "funia anului", care se spune ca aduna laolalta saptamanile si lunile in cele doua anotimpuri stravechi ale calendarului popular: vara si iarna, simbolizate de snurul bicolor.
Dincolo de obiceiuri si traditii, martisorul este o intrupare a bucuriei, a dragostei de viata, un semn prin care, noi oamenii salutam renasterea naturii odata cu venirea primaverii.

Niciun comentariu: