sâmbătă, 24 ianuarie 2009

150 de ani de la Marea Unire

Istoria este acel decor care dureaza insolent de mult, in valtoarea careia a fost lasat omul, acest spectator efemer al unui spectacol etern. Prin scurgerea timpului reperele istoriei sunt aniversarile unor evenimente care fac omul sa viseze la o opera eterna pe care o dureaza prin emotie si reculegere.
24 Ianuarie este ziua in care sarbatorim, an de an, de la 1859 incoace, un mare eveniment al istoriei poporului roman: Unirea Principatelor. 24 ianuarie 1859 este ziua Unirii Principatelor Moldovei si Tarii Romanesti. Atunci, printr-o miscare politica abila, cele doua tari au pus Europa in fata faptului implinit: alegerea aceluiasi domnitor in ambele state, Alexandru Ioan Cuza. Desi scurta, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a insemnat perioada de maxima dezvoltare a Romaniei moderne: a fost creat Parlamentul unic al Romaniei, primul Guvern unitar, a fost adoptata prima Constitutie, s-a efectuat reforma electorala, agrara si a invatamantului.
Epoca lui Alexandru Ioan Cuza este un exemplu tipic pentru reformismul secolului al XIX-lea, de modernizare a societatii si statului intr-un proces convergent, in care cel din urm a avut un rol decisiv, pregatind Romania pentru a trece intr-o faza noua a evolutiei sale, aceea a consolidarii capitalismului, a stabilirii regimului politic modern, parlamentar, a monarhiei constitutionale, demonstrand valoarea si importanta statului national in afirmarea natiunii si promovarea interesului national.
Unirea principatelor Romane este considerata a fi primul pas pe calea infaptuirii statului national unitar roman. De atunci, aceasta data este amintita anual prin diferite manifestari, dintre care nu lipseste niciodata Hora Unirii. In zi de sarbatoare au fost organizate manifestari in toata tara.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Am citit de ce votezi stanga. Poate ca ar trebui sa explici si de ce PSD. Nu?

Alina Iuonaş spunea...

De ce PSD?Deoarece cred in valorile stangii si in valorile acestui partid.